Over Borstvoeding:
Op deze pagina vind je informatie over borstvoeding.
Naast kraamverzorgende ben ik ook borstvoedingscoach. Vooral bij de begeleiding van borstvoeding komt mijn liefde voor het vak tot uiting.

De voordelen van borstvoeding.
Dat moedermelk de beste voeding is voor je baby weten we allemaal.
Dat het daarnaast ook vele andere voordelen heeft voor zowel baby als moeder wil ik je hieronder verder uitleggen. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over borstvoeding en zijn/lopen er diverse onderzoeken naar de voordelen van borstvoeding. Het betekent in ieder geval dat jij en je baby ook op allerlei andere manieren profijt hebben van jouw melk.

De voordelen van borstvoeding voor de gezondheid van de baby.
Borstvoeding voed je baby niet alleen, maar beschermt deze ook. Borstvoeding bevat volop levende bestanddelen waaronder stamcellen, witte bloedlichaampjes en goede bacteriën. Verder bevat het bioactieve componenten zoals antistoffen, enzymen en hormonen. Deze helpen allemaal mee om infecties en ziekten te bestrijden en te voorkomen en dragen ze bij aan een normale gezonde ontwikkeling van je baby.

Baby’s die tijdens hun eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen hebben minder kans op diarree, misselijkheid, gastro-enteritis (ontsteking aan maag en/of darmen), verkoudheid, griep, spruw en oor- en borstinfecties. Vergeleken met baby’s die met kunstvoeding worden gevoed is bij baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen de kans half zo klein dat ze overlijden aan wiegendood. Kortom veel redenen om je kindje zelf te voeden.

Wanneer een baby of zijn moeder ziek wordt neemt het aantal beschermende bestanddelen in haar melk toe. Een baby die borstvoeding krijgt heeft een grotere kans om te herstellen dan een baby die met kunstvoeding wordt gevoed. Het lichaam van de moeder zal specifieke antistoffen aanmaken tegen de infectie van haar baby.

Verder gaat het natuurlijk niet alleen om het immuunsysteem en de voeding op zich maar, borstvoeding geven terwijl je baby ziek of overstuur is stelt je baby gerust en kalmeert, een belangrijk en niet te onderschatten voordeel. Daarnaast geeft de oxytocine een slaperig gevoel, een borstvoeding baby valt doorgaans sneller in slaap. Bij borstvoeding geven aan een premature baby is de kans op aansterken en dus eerder ontslag uit het ziekenhuis groter, daarnaast tellen natuurlijk alle voordelen die voor elke baby telt.

De hersenmassa van een baby verdubbelt in de eerste 6 maanden. Zo is gebleken dat baby’s die minstens 3 maanden borstvoeding hebben gekregen, zorgden voor een betere ontwikkeling van het kindje door een betere signaaloverdracht in de hersenen. Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen hebben meer kans op een hoger IQ en daarnaast lopen ze minder kans op de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker. Tevens bevordert het de ontwikkeling van het gebit en het gezichtsvermogen en verlaagt het de kans op diabetes en overgewicht als volwassen.

De voordelen van borstvoeding voor de gezondheid van de moeder.
Als je een pasgeboren baby direct (en vaak) na de geboorte aanlegt helpt dat om de baarmoeder te laten samentrekken en stimuleert het de geboorte van de placenta. Bij een moeder die borstvoeding geeft krimpt de baarmoeder sneller dan bij een moeder die dat niet doet. De eerste dagen na de geboorte helpt de oxytocine om verder bloedverlies te voorkomen en de kans op een eventueel ijzertekort te voorkomen.

Door het huid-op-huidcontact met je pasgeboren baby ervaart je lichaam een snelle toename van oxytocine die bij elke borstvoeding vrij komt. Dit helpt dit om een hechte band op te bouwen met je kindje en deze steeds weer te versterken. Het verhoogde oxytocineniveau kan in verband worden gebracht met toegenomen moederlijk gedrag. Dat betekent dat moeders langer oogcontact maken, sneller reageren en hun baby's meer liefkozen. Daarom wordt deze stof ook wel het 'liefdeshormoon' genoemd!

Oxytocine heeft ook een antidepressie-effect en zorgt minder last van angsten. Oxytocine helpt, zolang je borstvoeding geeft, om je kalmer te voelen, stress te verminderen, bloeddruk te verlagen en om zelfs je pijngrens te verhogen. Hoe langer je doorgaat met het geven van borstvoeding, hoe meer gezondheidsvoordelen het je oplevert. Borstvoeding verlaagt een levenslang risico van hartaandoeningen en diabetes. Iedere extra maand dat je borstvoeding geeft, verlaagt ook je risico op een aantal soorten kanker, waaronder borst-, eierstok- baarmoeder- en baarmoederhalskanker.
Daarnaast heeft het geven van borstvoeding het bijkomende voordeel om sneller van je zwangerschapskilo’s af te komen. Je verbrand zo’n 500 calorieën extra per dag bij het geven van borstvoeding. Dat staat gelijk aan een uur fietsen!

Wat te doen bij kapotte tepels.
Vochtige wondheling bij kapotte tepels dan volgen we de gangbare wondverzorging in het algemeen. Een wond die indroogt en een korst vormt geneest minder snel dan een wond die open en vochtig blijft. De aangroei van nieuwe huidcellen verloopt vlotter in een vochtig milieu. Het voorkomen van een korst zorgt ook voor minder littekenvorming. Bij wondjes op de tepel van een voedende borst komt daar nog bij dat de baby het korstje er, elke keer dat hij drinkt, weer afzuigt. Korstjes krabben is een goed gekende oorzaak voor een verlengde genezingsduur. Hoe komt het nu dat een vochtige wondomgeving het genezingsproces bevordert? Ten eerste kunnen cellen van de opperhuid zich in een vochtige omgeving gemakkelijker verplaatsen. Ten tweede wordt er in een vochtige omgeving ook sneller nieuw bindweefsel geproduceerd. Ten derde blijkt het materiaal waarmee het wondje wordt afgedekt bij vochtige wondgenezing, een uitstekende barrière te zijn voor bacteriën van buitenaf.
Er zijn meerdere manieren om het wondmilieu vochtig te houden. Ruw weg zijn er middelen die je erop smeert en middelen die je er overheen legt.
De smeermiddelen zijn bijvoorbeeld lanoline en puralan. Beide zijn zuivere vetten. Vet is ondoordringbaar voor water en houdt het vocht in de wond en voorkomt dat het verdampt. Het houdt ook water uit de wond, zodat deze niet te nat wordt. Oliën of vetten die vloeibaar worden op lichaamstemperatuur zijn minder geschikt, omdat ze niet goed op de wond blijven liggen. Ze vormen dan een minder goede barrière. Ook kokosolie kan worden gebruikt en werkt preventief tegen spruw. Deze smeermiddelen kunnen goed worden gebruikt als verzorging als er nog geen open wondjes zijn.
Verzorging van kapotte tepels met hydropads zijn een goede optie, hierbij wordt gedacht aan Rite Aid /Multi mam.

Wat belangrijk is dat het op een goede manier wordt gebruikt. Productinformatie kan je op het internet vinden.
De voorkeur ligt bij Rite Aid deze kun je zonder problemen 24 uur gebruiken. Bij de Multimam worden de tepels week bij langdurig gebruik.
De enige en beste preventie is een goede aanlegtechniek.

Werking van Hydrogel (Rite Aid)
Gespecialiseerde verzorging bij tepelproblemen.
Rite aid hydrogel zijn ontwikkeld voor de verzorging van een gevoelige en/ of kapotte huid.
De natuurlijke vochtbalans van de huid wordt hersteld, waardoor het herstel sneller verloopt. De compressen zijn verzachtend en genezend.
Je kunt tijdens gebruik gewoon doorgaan met borstvoeding geven.
(Hydrogelcompressen zijn ook verkrijgbaar onder de naam Morhermates.)
⦁Verzacht bij gevoelige en beschadigde tepels
⦁Zorgt voor een optimale genezing van de kapotte huid
⦁Herstelt de natuurlijke vochtbalans van de huid
⦁Verkoelt de geïrriteerde huid
⦁Absorbeert lekkage waardoor de huid droog blijft
⦁Veilig om te gebruiken tijdens borstvoedingsperiode

Gebruik bij de eerste tekenen van roodheid of irritatie de hydrogel om de huid te verkoelen en te verzachten zodat het borstvoeding geven wel door kan gaan. Hydrogel zijn veilig om te gebruiken en smaakloos. Als de baby wel reageert op de geur en of smaak dan kun je voorstellen om eerste de borst te reinigen met water.
LET EERST OP GOED AANLEGGEN, WAARDOOR KLOVEN MOGELIJK VERMIJD KUNNEN WORDEN.
Om dit te beoordelen mag je altijd de lactatiekundige benaderen.
⦁Was eerst handen en de tepels
⦁Dep de tepels droog
⦁Open de steriele verpakking en verwijder de beschermlaag van de achterkant van het compres
⦁Plaats het compres over de tepel en tepelhof
⦁Voordat je gaat voeden compres verwijderen (eventueel in de koelkast leggen voor extra verkoelend effect)
⦁Evt. de tepel wassen
⦁Bewaar het compres op een schone ondergrond terwijl je aan het voeden bent
⦁Vervang de borstcompressen 1x per dag of vaker indien dat als prettig ervaren wordt.

Vraag altijd om hulp bij de lactatiekundige als er problemen zijn rondom de borstvoeding.